Geschiedenis

De heer van Keeken, voormalig hoofd van de Economische Afdeling van het plaatselijke ziekenhuis Duin en Bosch, legde in 1926 op een betonnen ondergrond vlakbij het ziekenhuis de basis voor TC Bakkum. De door hem opgerichte stichting TC Bakkum was in eerste instantie bedoeld voor medewerkers van het ziekenhuis, die voor hun plezier tennisten. Van Keeken ontwikkelde echter zijn ambitie voor tennis, vooral wat betreft junioren. Tot het jaar 1953, waarin hij overleed, was hij als districtshoofd en hoofd junioren van de KNLTB de grote stimulator van het tennis binnen het district Kennemerland. In dit deel van Nederland wordt hij gezien als ‘de ziel van het tennis’.

Het van Keeken toernooi

In 1956 werd namens de toenmalige burgemeester van Castricum, C.F. Smeets, de naam van het toernooi veranderd in het W.E. van Keeken toernooi. Op de najaarsbijeenkomst van 1964 werd het toernooi gewijzigd in een compleet juniorentoernooi. In het begin leidden Henk en Frans Wegdam het toernooi met veel enthousiasme. In 1975 nam Brenda van Keeken, kleindochter van onze oprichter, de leiding over het toernooi over van de gebroeders Wegdam. Als competitiespeler en voorzitter van Popeye Goldstar in Amsterdam was Brenda van Keeken zeer goed aangesloten en al snel kreeg het toernooi nationale en later internationale bekendheid.

Gastgezinnen DJO

De gastgezinnen

In de loop der jaren ontwikkelde het toernooi zich tot een begrip in Castricum, en ook in de wijde omtrek, mede door het fenomeen ‘gastgezinnen’. Alle deelnemende junioren werden ondergebracht in gastgezinnen. Voor de jonge topspelers voelde dit als een week ‘thuis’. Voor zowel spelers als gastgezinnen is dit een onvergetelijke ervaring. De gastgezinnen zijn sterk betrokken bij het toernooi en je ziet hen ook vaak ‘hun’ spelers aanmoedigen. Dat zorgt voor een prachtige sfeer!

Het team

Sinds 2015 is de naam van het toernooi veranderd in ‘Dutch Junior Open’. De staf telt ongeveer 25 enthousiaste TC Bakkum-leden, die allemaal op een of andere manier verbonden zijn aan de club. Zij organiseren het belangrijkste en grootste internationale juniorentennistoernooi van Nederland.

Status

Sinds 1998 heeft het toernooi de gradatie ITF categorie II. Vanaf 2023 noemt men dit een J-200 toernooi). Met deze gradatie is Dutch Junior Open het hoogst gewaardeerde en enige J-200 toernooi onder 18 jaar dat in Nederland wordt gehouden. J-200 betekent dat het toernooi behoort tot de top 25 jeugdtoernooien ter wereld. Dutch Junior Open vormt samen met het jeugdtoernooi van Wimbledon en toernooien in Duitsland en Zwitserland een sterk Europees jeugdcircuit en trekt daarmee ieder jaar deelnemers uit de top 100 van de ITF-jeugdranglijst. Elk jaar schrijven ongeveer 200 deelnemers uit 35 verschillende landen over de hele wereld zich in voor ons toernooi. Uiteraard melden zich ook veel Nederlandse spelers, waaronder een deel van de selectie van de KNLTB, aan.

Top spelers

In het verleden hebben diverse topspelers hun opwachting gemaakt op de banen van TC Bakkum.

Carlos Alcaraz (2018)Vrouwen in de top 100:
Holger Rune (2018)Anna Blinkova (2013)
Andrey Rublev (2012)Katerina Siniakova (2011)
Felix Auger Aliassime (2015)Kamilla Rakhima (2016)
Lorenzo Musetti (2017)Nadia Podoroska (2013)
Alex de Minaur (2014)Clara Tauson (2017)
Hubert Hurkacz (2013)Diana Parry (2017)
Pablo Carreno Busta (2008)
Alexander Zverev (2012)
Denis Shapovalov (2014)
Tallon Griekspoor (2013)
Matteo Berrettini (2013)
Botic van de Zandschulp (2012)
Sebastian Baez (2016)
Gael Monfils (2002)

Toernooi informatie 2024

Het toernooi wordt ieder jaar gehouden bij tennisclub TC Bakkum. Het publiek wordt de hele week verwend met tennis op prestigieus hoog niveau. Dit jaar wordt het toernooi gehouden van zondag 30 juni tot en zondag 7 juli 2024. De toegang tot het toernooi is de hele week gratis en er is genoeg plek voor iedereen op de tribunes.