Nijkamp pakt titel en verliest eindstrijd in stampvol finale weekeinde Dutch Junior Open

Dutch Junior Open Finalisten meisjes enkel

In een stampvol finaleweekeinde op de Dutch Junior Open in Castricum – door de tropische storm op woensdag moesten er nog kwartfinales worden afgewerkt – greep Rose Marie Nijkamp net naast de titel in het meisjesenkelspel, maar was er samen met Joy de Zeeuw wel een fraaie zege in het meisjesdubbelspel.

De zeventienjarige Nijkamp was in haar vier duels tot aan de finale vrijwel onaantastbaar, zoals ook de Duitse lijstaanvoerster Julia Stusek (6-1, 6-3) en de als vierde geplaatste Amerikaanse Kaitlyn Rolls (6-1, 6-0) ondervonden in respectievelijk de kwart- en halve finales. Hierdoor werd Nijkamp de eerste Nederlandse finalist in het meisjesenkelspel sinds 2007 en had ze, na drie duels op zaterdag, opnieuw een drukke dag voor de boeg met twee finales.

Terwijl de wolken zich dreigend samenpakten boven de gravelbanen van TC Bakkum begon Nijkamp sterk aan de finale tegen de Italiaanse Noemi Basiletti, die een dag eerder Joy de Zeeuw in de kwartfinales had verslagen met 6-2, 6-2. Onze landgenote nam een 2-0 voorsprong, maar zag Basiletti loskomen en vijf games op rij winnen. Nijkamp kwam nog terug tot 5-4, maar moest de set aan de Italiaanse laten. Ondanks een vroege break in set twee zag Nijkamp de wedstrijd, mede door een aantal dubbele fouten, uit haar handen glippen. Basiletti trok met 6-4, 6-3 aan het langste eind trok en pakte daarmee haar mooiste titel (ITF J200) tot dusverre. Voor Nijkamp was het na haar toernooizege op de ITF J100 in Den Haag (Leeuwenbergh) opnieuw een mooie week op Nederlandse bodem, die nog mooier werd toen ze met Joy de Zeeuw het dubbelspel won.

Tegen het Tsjechische duo Nela Jandova/Marie Slamenikova schoot het Nederlandse duo uit de startblokken en konden ze na een spannende tweede set de armen in de lucht steken op het tennispark van TC Bakkum: 6-0, 7-6 (5).

Voor de Fransman Theo Papalamis (17) was er opnieuw een finale in ons land, maar net als op de ITF J100 Leeuwenbergh ging het na een foutloze campagne mis in die eindstrijd. De Bulgaar Alexander Vasilev won de finale met 4-6, 7-5, 7-6 (4) en nam daarmee revanche voor zijn nederlaag tegen Papalamis in de halve finales van ‘Leeuwenbergh’.

Dutch Junior Open Meisjes dubbel

Wildcards

Pieter de Lange (17) was één van de vijf Nederlandse wildcardhouders in het jongensenkelspel en maakte die uitverkiezing waar met een plaats in de kwartfinales. In een mooie pot ging hij met 7-5, 6-4 ten onder tegen tegen de Pool Oscar Grzegorzewski, die later het jongensdubbelspel op zijn naam schreef met de Argentijn Romeo Arcuschin. Voor de zestienjarige Hidde Schoenmakers, ook met een wildcard toegelaten, en Manvydas Balciunas was de derde ronde het eindstation.

Klik hier voor speelschema’s en uitslagen van de Dutch Junior Open in Castricum.

Agenda

Na de Dutch Junior Open, het oudste juniorentoernooi van Nederland, trekt de ITF Junioren-karavaan verder in ons land. Deze week staat in Den Haag de Holiday Inn ITF J60 Leeuwenbergh 2023 op de rol. Klik hier voor een overzicht van de internationale toernooien op Nederlandse bodem.

Afbeelding boven: finalisten van het meisjesenkelspel, Rose Marie Nijkamp (links) en Noemi Basiletti. Foto: Wim Peperkamp. 

Afbeelding onder: Rose Marie Nijkamp en Joy de Zeeuw (rechts) na afloop van de meisjesdubbelspelfinale tegen Nela Jandova en Marie Slamenikova. Foto: Wim Peperkamp.

gerelateerd nieuws