Dagverslag donderdag 30 juni

Donderdag 30 juni, laatste 16 wedstrijden op TC Bakkum Dutch Junior Open


Spelers moest vroeg op, want de wedstrijden begonnen al om 9.00 om vertraging te vermijden vanwege de slechte weersverwachtingen later op de dag. We hebben een paar mooie wedstrijden uitgezocht, welke hieronder zijn beschreven in het dagverslag. Veel leesplezier!

Drie Nederlanders op een rij

Om 9 uur startten drie Nederlandse jongens op baan 1, 2 en 3. Op center court was het Daniel Verbeek (7e geplaatst) tegen Fadi Bidan uit Libanon. De toeschouwers waren Daniel aan het aanmoedigen, maar hadden ook respect voor zijn tegenstander, wat wellicht kwam vanwege zijn schitterende haardos. In de eerste set was het Daniel die de leiding nam en vaster bleek te zijn in de rallies. Dit resulteerde in een 6-4 winst. De Libanees probeerde de ballen met meer topspin te slaan, wat resulteerde in minder fouten en een ommekeer in de wedstrijd. Fadi won de tweede set met 6-2. In de derde set speelden beide spelers op een hoog niveau met lange rallies. Daniel was de eerste om de servicegame van Fadi te breaken en gaf verder niet veel weg. Op 5-3 bleef hij koel en won de wedstrijd met 6-3.

Op baan 2 moest the 8e geplaatste Abel Forger strijden tegen Kevin Edengren uit Zweden voor een plaats in de kwarfinale. De Nederlander startte heel goed en imponeerde zijn tegenstander met degelijk en drukvol tennis. Abel dicteerde en was in volledige controle; hij won de eerste set met 6-1. Kevin veranderde van speelwijze en probeerde wat agressiever te spelen; dit lukte en de tweede set was daarom spannender. Abel liet ook zien verdedigend zijn mannetje te staan met mooie passeerslagen en slim spel. De 8e geplaatste bleek de betere speler te zijn en won de tweede set met 6-3. De tweede Nederlandse kwartfinalist was een feit!

De derde poging voor een plaats in de kwartfinale was voor Kyvan Rietkerk. Daarvoor moest hij de strijd aangaan met de als derde geplaatste Jan Hrazdil uit Tsjechië. In de eerste set waren de jongens aan elkaar gewaagd. Kyvan nam een 2-1 en 3-2 voorsprong, maar moest accepteren dat Jan hem op 3-3 brak. De Tsjech hield deze break vast tot het einde van de set, welke hij won met 6-4. De Nederlander, die de dag ervoor een lange driesetter speelde, kon niet zijn beste spel laten zien dat hij in de vorige wedstrijden bracht, en verloor de tweede set met 6-1.

Laatste Nederlandse meisje

De eer voor het laatste Nederlandse meisje in het schema was Joy de Zeeuw. Haar wedstrijd was op papier zwaar tegen de Canadese Ellie Daniels, die als 4e is geplaatst. Beide meisjes spelen vlakke harde ballen; hun speelstijlen komen dus behoorlijk overeen. Het was Ellie die de eerste set won met 6-2, omdat Joy teveel (geforceerde) fouten maakte. Ze bleek hier snel van te leren, want na een 3-1 achterstand gaf ze beter partij en gaf meer weerstaand aan de Canadese. Door 3 games op rij te winnen, nam Joy een 4-3 voorspring en ze had kansen om richting een derde set te gaan. Jammer genoeg kon ze niet doordrukken en verloor de tweede set (en de wedstrijd) met 7-5.

Nederlands duo door in jongens dubbel
De volgende jongens dubbel op het center court werd gespeeld door de Nederlanderse Daan Meijer en Noah Gabriel tegen Gianluca Ballotta en Nicolas Villalon Valdes. Ballotta mocht de wedstrijd beginnen, maar werd gelijk gebroken door de Nederlanders. Het Nederlandse duo zat er vanaf moment 1 al lekker in en pakte een mooie 5-1 voorsprong. De eerste set ging met een mooie winner van Meijer met 6-1 naar de Nederlanders. Na de eerste set moest de fysio de baan opkomen voor Ballotta, vanwege een schouder blessure moest hij ook onderhands gaan serveren. Toch begon de tweede set goed voor Ballotta en Valdes, het duo gaat beter spelen en weet een 4-3 voorsprong te pakken. Gabriel weet zijn service game te behouden en zo komt het Nederlandse duo op 5-4 voorsprong. Na een spannende laatste game zijn het de Nederlanders Gabriel en Meijers die met een overwinning van 6-1 6-4 doorgaan naar de volgende ronde.

Wedstrijd van de dag: Yaroslav Demin (1e geplaatst) – Antoine Ghibaudo (France, 16th seed)

De wedstrijd van de dag was niet moeilijk om te bedenken. De als eerste geplaatste Yaroslav Demin, nummer 21 van de wereld, speelde op center court tegen de Fransman Antoine Ghibaudo. Yaroslav maakte grote indruk tijdens zijn eerste ronde wedstrijd met een masterclass tennis. Vandaag was de eerste geplaatste aan het zoeken naar goed spel. Binnen een mum van tijd stond het 6-1 voor Antoine, die heel degelijk speelde en niks weggaf. De gefrustreerde Yaroslav kon zijn ritme niet vinden en kwam in de tweede set 5-4 achter. De Fransman kreeg 3 matchpoints, maar maakte 2 onnodige fouten en gaf hiermee hoop aan de eerste geplaatst. Opeens was hij extreem gemotiveerd, knokte zichzelf terug en won de tie-break met 7-3.
De volle tribunes warden getrakteerd op een beslissende set. Yaroslav begon beter en beter te spelen, nam een break voorsprong en liep uit naar 5-2. Nu was het Antoine die terug kon vechten tot 5-4. Op de servicegame van de Fransman kreeg de 1e geplaatste 4 machtpoint, maar de Fransman liet zijn beste tennis zien met vele backhand winners langs de lijn. Twee games later moesten de jongens de wedstrijd beslissen in een tie-break. De eerste geplaatste startte nerveus met een dubbele fout, wat als een springplank werkte voor de mentaal sterk spelende Fransman. Een paar minuten later maakte hij de wedstrijd af onder een staande ovatie van het publiek.