Dagverslag zaterdag 2 juli

Zaterdag 2 juli: wie gaan er naar de finale op het TC Bakkum Dutch Junior Open?

Federica Urgesi (Italië, 3e geplaatst) - Laura Cilekova (Slowakije)

Vandaag streden Federica Urgesi en Laura Cilekova op center court voor een plek in de finale van het Dutch Junior Open 2022. De twee meiden waren in de eerste set erg aan elkaar gewaagd. Laura kwam tot 4-3 steeds op voorsprong, maar de Italiaanse pakte daarna 2 games op rij, die samen bijna 20 minuten duurden. Op 5-4 kon ze echter de set niet binnenhengelen. Federica was snel weer bij de les en pakte de set alsnog met 7-5. In de tweede set bleek de Slowaakse aangeslagen en kon ze de Italiaanse geen pijn meer doen. Federica pakte de set met 6-1 en bereikte daarmee als eerste meisje de finale.

Carmen Andreea Herea (Roemenië) – Josy Daems (Duitsland, 11e geplaatst)
In de finale moet zij het opnemen tegen de Roemeense Carmen Andreea Herea of de Duitse Josy Daems (11e geplaatst). Zij kwamen op hetzelfde moment op baan 2 in actie. Ook deze wedstrijd ging in de eerste set gelijkop. De Roemeense nam een 3-1 voorsprong, maar zag Josy steeds meer in haar spel komen, met lange rallies tot gevolg. Even later was de stand 3-3 en pakte Carmen de draad weer op met een 4-3 en 5-4 voorsprong. De Duitse bleef ijzig kalm en op 5-5 brak ze na een lange game de service van de Roemeense. Op 6-5 won ze makkelijk haar eigen game en sleepte de set met 7-5 binnen. De tweede set was nagenoeg een kopie van de eerste set. Carmen kwam tot 4-3 steeds op voorsprong, maar weer in de beslissende fase van de set nam haar foutenlast toe. Doordat Josy vaster was, won ze 3 games op rij en verzekerde ze zichzelf van een plek in de finale na een kleine 2 uur tennis.

Daniel Verbeek (Nederland, 7e geplaatst) – Antoine Ghibaudo (Frankrijk, 16e geplaatst)

Om 13.00 gingen de jongensenkels van start. Op center court ging de wedstrijd tussen de Nederlander Daniël Verbeek en de Fransman Antoine Ghibaudo. In de eerste set bepaalde onze landgenoot wat er gebeurde op de baan. Dit resulteerde in het begin vaak tot gewonnen punten, maar hier en daar maakte de Daniël ook wat foutjes. De Fransman maakte gebruik van de snelheid van de bal die Daniël gaf en nam soms verrassend de aanval over. Beide spelers waren tot 5-5 erg aan elkaar gewaagd en speelden veel dropshots; Antoine bleek met deze tactiek succesvoller en na een hele lange, zware game op 6-5 voor de Fransman, moest Daniël capituleren en de set met 7-5 laten aan Antoine. Dit gaf hem zo’n boost, dat de Fransman in de tweede set meer en meer de regie ging overnemen in de rallies. Omdat hij ook beter ging serveren, kwam de Nederlander in de servicegames van Antoine er niet aan te pas. Op eigen service kwam Daniël vaker in de problemen door het dwingende spel van Antoine. Na een serie schitterende backhands, ging de set met 6-2 naar de Fransman. Zijn finaleplek was binnen!

Charlie Camus (Australië) – Lorenzo Carboni (Italië)

Op baan 2 moesten de pas 15-jarige Australiër Charlie Camus en de 16-jarige Italiaan Lorenzo Carboni uit gaan maken wie de andere finaleplek ging bereiken.
Charlie, spelend met pet en zonnebril, is een aanvallende linkshandige speler, waar Lorenzo juist een uitmuntende verdediging heeft met goede slagen. Het wedstrijdbeeld werd meteen duidelijk. De Australiër had het initiatief en de Italiaan probeerde zoveel mogelijk ballen terug te krijgen en daarmee hoopte op een fout van Charlie. Die fouten kwamen er te nauwelijks, waardoor de Australiër een break voorsprong nam. Nadat de break binnen was, kreeg Charlie een discussie met de scheidsrechter en was hij even de weg kwijt na een waarschuwing. Een blessurebehandeling vanwege een schaafwond kwam op een ideaal moment. Hij gebruikte deze pauze om af te koelen, waarna hij weer rake klappen wist uit de delen, die zelfs voor de snelle behendige Italiaan te machtig waren. Nadat Charlie de eerste set met 6-4 wist te winnen, was het dit keer Lorenzo die af en toe mot had met de scheidsrechter. Hij kon echter niet doen wat de Australiër wel lukte in de eerste set. Met veel powertennis bleek de tweede set een prooi voor Charlie en mag hij morgen met Antoine zich gaan opmaken voor de titel.

Nederlandse koppels in dubbel

Na het verlies van de halve finale in de enkel ging Daniël Verbeek in de herendubbel opnieuw een poging wagen om een finale te bereiken. Het Nederlandse duo bestaande uit Abel Forger & Daniël Verbeek begon sterk met een vroege break na enkele oplettende ballen aan het net. De 1e set ging verder gelijk op en de snelle break bleek genoeg om de 1e set binnen te halen voor het Nederlandse duo. Het gelegenheidskoppel Freddy Blaydes (Groot-Brittanië) & Max Dahlin (Zweden) herpakte zich snel en walste in de 2e set over de Nederlanders heen. Ze profiteerden vooral van wat meer onnodige fouten aan Nederlandse kant en anticipeerden goed op de harde slagen vanuit het achterveld. De super tie-break moest uiteindelijk de beslissing opleveren. Deze begon gelijk met een mini break voor de Nederlanders. Echter konden zij niet profiteren van een slordig begin van Blaydes & Dahlin. Het gelegenheidsduo kwam snel terug en liep uit naar een onoverbrugbare 8-3 voorsprong. De tie-break werd gewonnen in het voordeel van Dahlin & Blaydes met 10-4, met name door overtuigende returns en volleys. Dit duo zien wij morgen terug in de finale.
In de finale mogen Dahlin/Blaydes het opnemen tegen Emilien Demanet (België)/Anro Nel (Zuid-Afrika). Zij wonnen hun halve finale met 6-2 en 6-4 van het koppel Marko Maksimovic (Servië)/Albert Saar (Zweden)Bij de halve finale van de meisjesdubbel kwamen in beide wedstrijd een Nederlands koppel in actie. Op center court gingen Sarah van Emst en Britt du Pree de strijd aan met het Italiaanse koppel Francesca Pace en Federica Urgesi. De eerste set ging gelijkop, die beslist moet worden in een tie-break. De Italiaanse meiden namen al gauw een 5-0 voorsprong, die ze niet meer weggaven en daarmee de eerste set veilig stelden. Sarah en Britt rechtten hun rug, gingen dwingender spelen en wonnen overtuigend de tweede set met 6-1. Een supertiebreak (tot de 10 punten) moest de beslissing brengen. Met maar liefst 6 volleywinners waren de Nederlandse meiden meer dan aanwezig. Deze felheid werd beloond met een 10-7 overwinning en daarmee mag het publiek zich verheugen op in ieder geval 1 Nederlands koppel in de finale.

Zou de finale een volledig Nederlandse worden? Loes Ebeling Koning en Joy de Zeeuw moesten daarvoor zien af te rekenen met het 1e geplaatste koppel Melisa Ercan (Turkije) en Amelie Smejkalova (Tsjechië). Helaas waren Loes en Joy net een maatje te klein. De eerste set verloren ze met 6-3, en ondanks een 3-1 voorsprong in de tweede set moesten ze deze ook met 6-3 aan het 1e geplaatste koppel laten gaan. Geen volledig Nederlandse finale, maar laten we voor het Nederlandse publiek hopen dat Sarah en Britt morgen revanche nemen!