Dagverslag zondag 26 juni

KICK OFF DAG KWALIFICATIES – TC BAKKUM DUTCH JUNIOR OPEN

Eindelijk, na drie jaar wachten mogen we weer gaan genieten van het prachtige tennis tijdens het TC Bakkum Dutch Junior Open. De edities van 2020 en 2021 waren gecanceld door de COVID-19 pandemie. We kijken er naar uit om de 65e editie van het toernooi weer geweldig te maken.


Maria Weda (Nederland, speler van TC Bakkum) – Ivet Stancheva (Bulgarije)


De eerste wedstrijd op baan 1 werd gespeeld tussen lokaal talent Maria Weda, spelend voor onze eigen club TC Bakkum, en de Bulgaarse Ivet Stancheva. Beide meiden hielden ervan om vanaf de achterlijn strakke ballen te slaan en een fout van de tegenstander te forceren. De Bulgaarse was hierin consistenter in aan het begin van de wedstrijd en nam een voorsprong van 4-1. Maria probeerde haar tegenstander onder druk te zetten met vlakke forehand slagen wat voor een aantal winners zorgde en een applaus van het publiek. Deze manier van spelen is wel riskant en daarom sloeg Maria ook onnodige fouten met haar forehand. De Bulgaarse kon de strakke slagen goed verdedigen. Toen ze de kans kreeg, kon Ivet de breedte van de hele baan gebruiken. Ivet won de eerste set met 6-2.
In de tweede set probeerde Maria de bal diep te houden, maar door een paar ongelukkige ballen die net te diep waren verloor ze een aantal punten. Ivet maakte een stuk minder fouten, wat ervoor zorgde dat Maria gefrustreerd raakte. Er waren meerdere games waarin Maria de kansen kreeg om de game te winnen, maar het lukte haar niet om het af te maken. De toeschouwers probeerde Maria zo veel mogelijk aan te moedigen, maar dit had geen baat. Ivet won de tweede set met 6-0 en bereikte zo de tweede ronde van de kwalificaties.

Renske Koomen (Nederland, speler van TC Bakkum) – Julia Peer (Italië, 12)

De derde ronde van de dag zat vol met spelers van onze eigen club TC Bakkum. Renske Koomen speelde tegen de Italiaanse Julia Peer op baan 1. Julia begon de wedstrijd sterk en won de eerste drie games om een voorsprong van 3-0 te nemen. Renske was op zoek naar haar ritme en begon dit te krijgen. De punten werden langer en de games werden spannender. Renske werd door het publiek aangemoedigd na het slaan van een aantal mooie winners. Julia speelde een sterke wedstrijd en maakte weinig fouten. Dit zorgde ervoor dat de Italiaanse de eerste set met 6-1 naar zich toe trok. Het lukte Renske niet om door het vaste spel van Julia heen te komen. Julia Peer won de tweede set met 6-0. Hiermee behaalt Julia de laatste ronde van de kwalificatie en zal ze op maandag proberen het hoofdtoernooi te bereiken.

Lynn Groen (Nederland, speler van TC Bakkum) – Mariia Drobysheva (Oekraïne, 11)

Lynn Groen is de derde speler van TC Bakkum die in actie komt in de kwalificatie. Ze speelt tegen de Oekraïense Mariia Drobysheva, de elfde geplaatste in de kwalificatie. Lynn moest door een pols blessure met een brace spelen. Dit maakte het lastig voor haar druk te zetten in de wedstrijd. Mariia speelde veel strakke ballen van de achterlijn en maakte weinig fouten. Mariia nam een 3-0 voorsprong in de eerste set. Door een aantal knappe punten van Lynn, kon ze wat terug doen in de wedstrijd en pakte een game om de druk weer bij Mariia neer te leggen. Hier ging Mariia goed mee om en nam vervolgens een 4-1 voorsprong in de eerste set. Door de pols blessure van Lynn, lukte het haar niet om druk te blijven zetten. Mariia bleef rustig in de wedstrijd en versloeg de Nederlandse in twee sets met 6-1 6-0. Mariia zal maandag voor een plek in het hoofdtoernooi spelen.

Tyra Caterina Grant (Verenigde Staten, 1) – Malena Zamorano Lopez (Nederland, speler van TC Bakkum)

De eerste geplaatste speelster in de kwalificaties, Tyra Grant, speelde tegen Malena Lopez, speelster van onze eigen club. Tyra begon de wedstrijd op een laag tempo, met een aantal onnodige fouten. Het lukte Malena niet om hiervan te profiteren aan het begin van de wedstrijd. Wat ervoor zorgde dat de Amerikaanse met 3-0 voor kwam te staan. Malena was een van de weinige speelsters met een enkel handige backhand, wat altijd een plezier is om naar te kijken. Maar Tyra kwam er in de loop van de wedstrijd achter, dat dit de slag was waarmee Malena de meeste fouten maakte. Tyra begon meer ballen op de backhand van de Nederlandse te spelen. Door een game met een aantal fouten van Tyra en een aantal mooie slagen van Malena, lukt het Malena om een game te pakken. Tyra kon zich snel herpakken en won de eerste set met 6-1. De Amerikaanse pakte in de tweede set door en begon minder fouten te maken. Wat ervoor zorgde dat Malena niet voor een verassing kon zorgen tegen de eerste geplaatste van de kwalificaties. Tyra Grant won de wedstrijd met 6-1 6-0 en speelt op maandag haar wedstrijd om een plek in het hoofdtoernooi te bemachtigen.

Yaroslav Demin (1) – Alexis Berquier (Frankrijk)

De 16 jarige Yaroslav Demin is op dit moment nummer 21 van de wereld bij de jeugd en is hiermee ook de hoogst geplaatste speler die mee doet aan het Dutch junior open dit jaar. Yaroslav was te laat met inschrijven waardoor hij via een wildcard voor het kwalificatie toernooi toch nog deel kan nemen aan het toernooi. Yaroslav Demin nam het vandaag op tegen de 15 jarige Fransman Alexis Berquier. Alexis speelde vanochtend eerst tegen de Nederlander Nathaniel Apawati, waar hij zonder al te veel moeite de overwinning pakte met 6-1 6-2.
De wedstrijd begon spannend, beide spelers waren erg aan elkaar gewaagd. Na de eerste 3 games leken de spelers erg aan mekaar gewaagd maar Demin nam al vroeg de leiding 3-2 en zette die door tot 5-2. Demin won de eerste set 6-2, En met 2 prachtige dropshots achter elkaar pakte hij ook in de tweede set vroeg de voorsprong. Berquier heeft een sterke backhand en speelt aanvallend, maar is helaas net niet sterk genoeg voor de nummer 21 van de wereld. Demin won ook de tweede set met 6-2 waarmee hij met een overwinning van 6-2 6-2 doorgaat naar de volgende ronde.