Dagverslag Finaledag

De finale dag is aangebroken en er staat een dag vol met spannende wedstrijden op de planning!

Romeo Arcuschin (Argentinië)/Oskar Grzegorzewski (Polen) - Nikola Djosic (Zwitserland)/Duje Markovina (Kroatië)
De eerste wedstrijd van de dag was tussen de teams van Romeo Arcuschin en Oskar Grzegorzewski aan de ene kant, en Nikola Djosic en Duje Markovina aan de andere kant. Deze wedstrijd markeerde de eerste wedstrijd van de finaledag en beloofde een enerverende strijd te worden.

Djosic en Markovina begonnen de wedstrijd sterk en wisten al snel een break te pakken. Ze namen een comfortabele 5-2 voorsprong, waardoor het leek alsof ze de wedstrijd in handen hadden. Echter, Arcuschin en Grzegorzewski begonnen zich langzaam terug te vechten. Ze maakten minder fouten en toonden veerkracht. Met een indrukwekkende comeback wisten ze terug te breaken, waardoor de stand weer gelijk werd bij 5-5.

Beide teams waren aan elkaar gewaagd en de set moest worden beslist in een spannende tie-break. In de tie-break gaven beide duo's geen duimbreed toe. Punten werden fel bevochten en elke slag telde. Bij een stand van 10-10 in de tie-break miste het duo Djosic en Markovina een belangrijke smash, waardoor Arcuschin en Grzegorzewski een kans kregen om te serveren voor de eerste set. Ze grepen deze kans met beide handen aan en wonnen de eerste set met 7-6, waarbij de tie-break eindigde in 12-10.

Met de eerste set op zak waren Arcuschin en Grzegorzewski vol vertrouwen voor de tweede set. Ze speelden geconcentreerd en maakten nauwelijks fouten. Ondertussen begon de vermoeidheid zijn tol te eisen bij Djosic en Markovina. Het team van Arcuschin en Grzegorzewski domineerde de tweede set en won deze overtuigend met 6-2.

Na een enerverende wedstrijd waren Romeo Arcuschin en Oskar Grzegorzewski de verdiende winnaars van het Dutch Junior Open toernooi in de jongens dubbel categorie. Ze toonden veerkracht na een vroege achterstand, speelden met weinig fouten en bleven rustig in de cruciale momenten. Het was een indrukwekkende prestatie van dit duo, dat hun kwaliteiten op de tennisbaan liet zien.


Noemi Basiletti (Italië) - Rose Marie Nijkamp (Nederland)
De tweede wedstrijd van de dag was de meisjesenkel tussen de Italiaanse Noemi Basiletti en de Nederlandse Rose Marie Nijkamp. Basiletti had vorig jaar ook deelgenomen aan het toernooi, maar werd toen uitgeschakeld in de derde ronde. Nu streefde ze naar de overwinning. Nijkamp was de eerste Nederlandse speelster in de finale van het toernooi sinds 2007.


Nijkamp begon sterk aan de wedstrijd met een vroege break, waarmee ze een 2-0 voorsprong nam. Basiletti begon echter los te komen en de spanning leek van haar af te vallen. De Italiaanse maakte bijna geen fouten meer en haar slagen kwamen diep in het veld terecht. Met haar sterk spel kreeg Nijkamp weinig kansen, en de stand werd 5-2 in het voordeel van Basiletti. Hoewel er wat foutjes in het spel van Basiletti slopen, waardoor Nijkamp terug kon komen tot 5-4, slaagde de Italiaanse erin om de set uit te serveren en deze met 6-4 te winnen.


De tweede set begon op dezelfde manier, met opnieuw een vroege break voor Nijkamp. Echter, het leek alsof de spanning nu bij Nijkamp toesloeg. De Nederlandse begon steeds meer dubbele fouten te slaan en de wedstrijd glipte langzaam uit haar handen. Noemi Basiletti won ook de tweede set met 6-4.


Met deze overwinning werd Noemi Basiletti officieel uitgeroepen tot de winnares van het Dutch Junior Open 2023. Ze liet zien dat ze vastbesloten was om dit jaar het toernooi te winnen. Rosie Marie Nijkamp mag echter trots zijn op haar prestatie, want ze bereikte als eerste Nederlandse speelster in jaren de finale van het toernooi.

Op een bewolkte dag vond de spannende damesdubbel finale plaats tussen het Nederlandse duo Joy de Zeeuw en Rose Marie Nijkamp, en het Tsjechische team bestaande uit Nela Jandova en Marie Slamenikova. Vanwege de slechte weersvoorspellingen werd besloten om de wedstrijd te starten op baan 5, een keuze die achteraf gezien zeer verstandig bleek vanwege het dreigende slechte weer.


De wedstrijd begon meteen met enkele opvallende fouten van het Tsjechische koppel. Ze leken enigszins nerveus en hadden moeite om hun ritme te vinden in de openingsset. Aan de andere kant speelden de Nederlandse dames zeer divers en waren vooral aan het net uiterst gevaarlijk. Ze maakten slim gebruik van hun strategieën en plaatsten goed getimede volleys en smashes, waardoor ze snel een voorsprong opbouwden.
De eerste set ging met overtuiging naar het Nederlandse duo, mede dankzij de onnodige fouten van de Tsjechische tegenstanders. Het scorebord gaf 6-0 aan in het voordeel van de Nederlanders.

In de tweede set leken de Tsjechen echter een ommekeer te maken. Ze begonnen beter in hun spel te komen en wisten de Nederlanders flink onder druk te zetten. Het werd een ware strijd tussen de twee teams, waarbij er enkele spannende breaks waren aan beide kanten. De Tsjechische speelsters toonden hun veerkracht en vochten terug in de wedstrijd.

De intensiteit nam toe naarmate de set vorderde en beide koppels gaven geen duimbreed toe. Het Nederlandse duo bleef echter vastberaden en bleef vechten voor elke punt.
Ondanks de sterke comeback van de Tsjechische spelers wisten Joy de Zeeuw en Rose Marie Nijkamp stand te houden. Uiteindelijk moest een tiebreak de beslissing brengen.

De tiebreak werd een ware test van mentale en fysieke kracht voor beide teams. Maar het Nederlandse duo toonde veerkracht en speelde met zelfvertrouwen. Ze bleven rustig onder druk en werkten zich naar een voorsprong. Met enkele indrukwekkende slagen en slimme tactieken trokken ze de tiebreak naar zich toe, waarmee ze de overwinning veiligstelden.

Met een score van 6-0, 7-6 (tiebreak 7-5) behaalden Joy de Zeeuw en Rose Marie Nijkamp een prachtige Nederlandse overwinning in het damesdubbel.

Op een onvergetelijke middag vond de herenfinale van het Dutch Junior Open 2023 plaats, waarbij de Bulgaarse speler Alexander Vasilev en de Franse tegenstander elkaar in een adembenemende strijd ontmoetten. Met volle tribunes en een prachtige sfeer was het een finale die de toeschouwers niet snel zullen vergeten.

Beide heren begonnen de wedstrijd met een hoog tempo en er was weinig dat hen van elkaar onderscheidde.Ze gaven elkaar geen ruimte om te ademen en elk punt was van cruciaal belang. Helaas maakte Vasilev enkele foutjes op belangrijke momenten, waardoor de eerste set naar de Fransman ging met een stand van 4-6.


Vasilev liet zich echter niet uit het veld slaan en herpakte zich goed in de tweede set. Het spel ging zeer gelijkwaardig op en beide spelers gaven alles wat ze hadden. De Bulgaar beet zich vast in de wedstrijd en slaagde erin enkele spannende servicegames te winnen. Met een knappe break wist hij de tweede set naar zich toe te trekken met 7-5, waardoor de spanning in de wedstrijd toenam.


De derde set was een ware titanenstrijd, waarbij beide heren niets aan elkaar toegaven. Elk punt werd fel bevochten en de spanning was om te snijden. Het publiek werd getrakteerd op hoogstaand tennis van beide spelers. Met geweldige slagen, strategisch spel en uitzonderlijk uithoudingsvermogen bleef de set gelijk opgaan.

Uiteindelijk moest een tiebreak de beslissing brengen. De spanning steeg naar een hoogtepunt terwijl beide spelers vochten voor elk punt. Na een intense strijd wist Vasilev het hoofd koel te houden en de tiebreak met 7-4 naar zich toe te trekken. Met deze overwinning op de Fransman veroverde hij de titel van het Dutch Junior Open 2023.

Na het verlies enkele weken geleden, waarbij de Franse tegenstander de overwinning opeiste, was dit een revanche voor Alexander Vasilev. Hij toonde een enorme veerkracht en vastberadenheid in deze bijzondere finale, waardoor hij uiteindelijk als een waardig winnaar uit de strijd kwam.